{ "title": "Düşük Tansiyon", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/dusuk-tansiyon.jpg", "date": "19.01.2024 21:43:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Düşük tansiyon, halk arasında düşük tansiyon, tıp dilinde ise hipotansiyon olarak tanımlanan hastalık, birçok sağlık sorununun habercisi olarak yaşanıyor olabilir. Ancak tansiyonu kabul edilebilir değerlerin altında olan, bu durumda herhangi bir şikâyet yaşamadan hayatını sürdüren kişiler de vardır. Düşük tansiyonun vücut için bir sorun oluşturup oluşturmadığı yaşanan sinyallerden fark edilebilir. Özellikle baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, sersemlik hali, soluk yüz gibi belirtiler tansiyonun düştüğüne işaret eden bulgular arasında yer alır.

Bazen üzülünce, uzun süre aç kalınca tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Bu durumda tansiyonun neden düştüğü bilinebilir ve bu tip tansiyon düşüklüğü günlük hayatta herkesin başına gelebilir. Fakat tansiyon sürekli düşüyor ve sık sık belirtiler yaşanıyorsa bu durumun neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Tansiyon düşüklüğü bazen kalp hastalıkları, vitamin eksikliği, vücudun susuz kalması, gebelik ve kansızlık gibi pek çok nedenden dolayı yaşanabilir. Tansiyon düşüklüğü muayene sonucu tespit edilmişse genelde tedavi edilebilir. Tansiyon düşüklüğü her zaman çok ciddi sonuçlara neden olmasa da bazen tehlikenin habercisi olabilir. Tansiyonda yaşanan ciddi anlamda düşüşlerde vücut susuz kalarak hayati organlar zarar görebilir. Bu nedenle sık aralıklarla tekrarlayan tansiyon düşüklüğü mutlaka ciddiye alınarak Uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Düşük Tansiyon Nedir?

Kabul edilebilir tansiyon değerleri 120 / 80'dir. Şayet tansiyon ölçüldüğünde 90 / 60 çıkmışsa bu durumda büyük tansiyon 9 küçük tansiyon 6 olarak değerlendirilir ve tansiyon kabul edilebilir değerlerin altına düşmüştür. Tansiyon ölçümü yapıldığında tansiyon düşük çıkmışsa mutlaka bir sağlık sorunu varlığının belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bazı kişiler düşük tansiyon değerleri ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir. Tansiyon düşüklüğü eğer bayılma, kalp atışlarında artış, kansızlık gibi şikâyetlere yol açıyorsa mutlaka tedbir alınmalıdır.

Tansiyon çok düştüğünde hayati organlara yeteri kadar oksijen ve besin taşınması mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda bilinç kaybı gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca çok ciddi tansiyon düşüklüğünde şok ve felç gibi sorunlar açığa çıkabilir.

Düşük Tansiyon Çeşitleri

Ortostatik Hipotansiyon: Devamlı tansiyon düşüklüğünden şikâyet eden kişiler de otururken, kalkarken ya da uzanır durumdayken baygınlık ve sersemlik hissi yaşanabilir. Bu tür durumlarda renk solukluğu ve mide bulantısı da yaşanabilir. Bu tansiyon türü 'Ortostatik Hipotansiyon' olarak tanımlanır.

Nörojenik Hipotansiyon: Ostostatik hipotansiyon ile hemen hemen aynı belirtiler görülür. Korkmak, uzun süre ayakta kalmak ya da üzüntü gibi durumlarda açığa çıkan tansiyon düşüklüğü ' Nörolojik hipotansiyon' olarak tanımlanır.

Düşük Tansiyon Neden Olur?

Düşük tansiyona sıcak hava, stres ya da uzun süre aç kalmak gibi etkenlerin yanı sıra, uzun saatler boyunca yatmak da geçici olarak tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü sersemlik hissine yol açıyorsa bu durum kullanılan ilaçlara ve susuz kalmaya bağlı olarak gerçekleşebilir.
Düşük Tansiyon Kimlerde Görülür?

Tansiyon düşüklüğü her yaş grubu kişinin etkilenebileceği bir sorundur. Fakat belli bir yaş aralığında düşük tansiyona daha sık rastlanır. Tansiyon ilacı kullananlar, kalp rahatsızlığı olanlar, Parkinson hastaları da düşük tansiyondan ciddi anlamda etkilenebilir.

Düşük Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Düşük tansiyonun tedavisi tansiyona yol açan etkene göre değişebilir. Tansiyon kan kaybı nedeniyle ortaya çıkmışsa kaybedilen kanın yerine koyulması sorunu çözecektir. Sıvı alımını arttırarak, tuz alımı, dengeli beslenme ve tansiyon çıkaran ilaçların kullanımı gibi de tedavi yöntemleri vardır. Ayrıca düşük tansiyona iyi gelen yiyecekler ile de tansiyon kontrol altına alınabilir.
" } ] }