{ "title": "Gebelikte Yüksek Tansiyon", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/gebelikte-yuksek-tansiyon.jpg", "date": "19.01.2024 07:08:04", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Gebelikte Yüksek Tansiyon, tansiyon yükselmesi günümüz hayatında sık karşılaşılan hastalıklardan bir tanesidir. Gebelikle beraber tansiyon yüksekliği de görülebilmektedir. Gebelikte tansiyon yüksekliği gebelerin, %7-10'unda görülmektedir. Bu tamamen gebelik dışı olabileceği gibi gebelikle beraber, gebeliğin 20. Haftasından sonra başlayan 140/90mmHg düzeyinde seyreden ve bu yüksekliğin an az 4 saat aralıklarla 2 kere yüksek ölçülmesi ile teşhisi konulan preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi) de denilen tansiyon yüksekliğidir. Preeklampsi 20. Gebelik haftasından önce çok nadir görülmektedir. Belirtileri arasında idrarda protein atılımıdır. Tanı için idrar da protein bakılır ve tansiyon aralıklarla ölçülür. İdrarda protein bakılması hastanın idrarı 24 saat boyunca biriktirilir ve sonunda idrarda proteine bakılır. Hafif ve şiddetli olmak üzere 2 çeşit gebelik zehirlenmesi vardır. Hafif gebelik zehirlenmesi 6 saatte bir yapılan ölçümde 2 kez tansiyonun 140/90mmHg üzerinde olması ve 24 saatlik idrar tahlilinde idrarda protein bulunması, ödem ve hızlı kilo alımı ile teşhis konmaktadır. Şiddetli gebelik zehirlenmesi ise tansiyon ölçümlerinin 6 saat ara ile ölçümünde değerlerin 160/110mmHg üzerinde olması ve yine 24 saatlik idrarda proteinin yüksek çıkmasıdır. Hastalarda baş ağrısı, görme bozukluğu, görme seviyesinde değişiklik, karnın sağ üst veya midede ağrı, bulantı, kusma, bebek hareketlerinde azalma görülebilir. Kan testlerinde karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma görülebilir.

Gebelikte yüksek tansiyona sebep olabilecek hususlar ilk gebelik, obezite (Şişmanlık), ikiz veya üçüz gebelikler, daha önce yaşanan gebeliklerde tansiyon yükselmesinin görülmesi, ailede gebe olan akrabalarda tansiyon yüksekliği öyküsü, şeker hastalığı, üzüm gebelik (Molar gebelik) olarak sıralanabilir.

Gebelikte Yüksek Tansiyon, kronik yüksek tansiyon olarak da kendini gösterebilir. Gebelikten önce tansiyon yüksekliği olması ya da 20. Gebelik haftasından önce tansiyonun yükselmesi ve doğumu izleyen 40. Günden sonra da tansiyon yüksekliğinin devam etmesidir. Tansiyon seviyesi 140/90mmHg veya daha yüksektir. Gebelikte tansiyon yüksekliğinin tedavisi tansiyon düşürücü ilaçlar ile sağlanmaktadır. Anne sürekli tansiyonu gözlemlemeli ve doktorun un önerilerine uymalıdır. Yüksek tansiyon çok riskli bir hastalıktır. Çok ileri durumlarda anne erken doğuma dahi alınabilir.
" } ] }