{ "title": "Göz Tansiyonu Ameliyatı", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/goz-tansiyonu-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 18:59:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göz tansiyonu ameliyatı, göz tansiyonu, karasu olarak bilinen, tıpta glokom olarak tanımlanan rahatsızlıkta uygulanan cerrahi tedavi yöntemidir. Göz içi basıncındaki yükselmeyle birlikte görme sinirinin hasarlanması olan glokom, en iyi şekilde göz tansiyonun düşürülmesiyle tedavi edilir. Bu sayede görme sinirindeki baskı azaltılmakta ve sinir hücreleri korunmaktadır. Göz tansiyonu ameliyatı bunu en güzel şekilde sağlayan tedavidir. Çünkü ilaç tedavisinde göz tansiyonu sadece %40 seviyesinde düşürülebilmektedir.

Göz tansiyonu ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Ameliyatta göz içinde olan sıvının boşaltılmasını sağlamak amacıyla bir kanal açılmaktadır. Bu ameliyatlarda en fazla tercih edilen Trabekülektomi sırasında normal kanallardan çıkmayan sıvının rahat atılması için başka kanal açılmaktadır. Ameliyatın yapıldığı alan gözdeki beyaz ve renkli bölümlerin birleşiminde ve üstünde yer alır. Burası normalde üst göz kapağı tarafından kapatılmakta ve dıştan fark edilmemektedir. Eğer göz kapağı elle tutularak, göz aşağıya doğru baktırılırsa, gözde beyaz tabakada hafif bir kabarıklık görülür. Bu yeni açılan kanalın istenen genişlikte olması, ameliyatın başarısı için önemlidir. Fazla geniş olduğunda, göz tansiyonu düşer, küçük olduğunda ise göz tansiyonu istenen seviyede düşmez. Küçük açılmış olan kanal ameliyatın ardından, göz tansiyonunun düşüklüğüne, gözde kanama olmasına, görmenin bulanık olmasına sebep olur. Bu ameliyat lokal anestezi altında yarım saat sürede tamamlanır.

Göz tansiyonu ameliyatı yararlı olur mu?

Bu ameliyatın hedefi erken aşamada göz tansiyonunda tansiyonun düşmesini, uzun dönemde ise açılmış olan kanalın kapanmasına mâni olmaktır. Bu yüzden göz tansiyonunun çok fazla düşmesini engellemek amacıyla içeride olan sıvının dengeli olarak, kontrollü şekilde boşalmasının sağlanması önemlidir. Bunun sağlanması amacıyla kanalın valv şeklinde hazırlanması gerekmektedir. Bunun nedeni göz tansiyonu yükseldiği zaman valv açılmalı, düştüğü zamanda kapanmalıdır. Ameliyattaki dikişlerin göz tansiyonuna bağlı olarak alınması ve kanalın işlevselliği sağlanmalıdır. Bu kanalın kapanmasının önlenmesi amacıyla, mitomisin adındaki kanser ilacı belirli miktarda kullanılır. Bir süre sonra bu alan yıkanarak temizlenir. İlacın işlevi kanalın kapanmasını sağlayan hücrelerin etkinliğine engel olmak, dolayısıyla kanalın kapanmasına mâni olmaktır. Bu kanalın uzun süre görevini yapmasını sağlar. Bu ameliyat uygun tekniklerle yapılırsa oldukça başarılı olur. Yan etkileri de çok azdır. Düşük miktarda enfeksiyon riski ile kanama riski bulunmaktadır. Kanama olursa bu kendiliğinden temizlenebilir. Fakat bu ameliyatın bozuk görme yeteneğinin yeniden kazandırılması konusunda etkisi olmaz. Çünkü gözde sinir hücreleri ölürse kendini yenilemez. Fakat sağlam olan sinir hücrelerinin hasarlanmasına engel olur. Bu sayede hastanın görme yeteneği korunur. Sadece bazı hastalarda uzun dönemde katarakt olma olasılığı bulunur. Yine de katarakt tedavi edilebildiğinden, görme kaybı olmasından daha iyi kabul edilebilir.
" } ] }