{ "title": "Göz Tansiyonu Neden Olur", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/goz-tansiyonu-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 14:26:35", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "Göz tansiyonu neden olur, Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen hastalık tıp dilinde glokom olarak geçmektedir. Glokom çok sayıda insanı etkileyen bir göz hastalığı türüdür. Tedavisi yapılmaz ise görme kaybına neden olur. Göz tansiyonunda, göz içindeki sıvı basınç görme yeteneği için gerekli bulunan göz sinirine zarar verecek şekilde yükselmesidir. Kırk yaşın üzerinde oluşan glokom genel olarak yıllar içinde çok sinsi şekilde ilerler. Bu en sık görülen göz tansiyonu tipi olup primer açık açılı glokom olarak bilinir. Bu süre zarfında glokom hastaların bir kısmında hastalığa ait herhangi bir bulguya rastlanmaz. Birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilmektedir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüşü olmadığından erken tanı çok önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basınç artışı hastalığın en önemli belirtisidir. Düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılması glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur. Diğer bir göz tansiyonu türü ise ileri yaşlarda ani bir krizle ortaya çıkmakta olan dar açılı glokomdur. Şiddetli şekilde göz ağrısı, görme bozulması, gözde kızarıklık ve bulantı ile karakterize bir tablodur. Acil olarak tedavi gerektirir.

Göz tansiyonuna ne sebep olur?

Normalde bazı göz dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli şekilde bir sıvı yapılmakta ve bu göz içi sıvısı aynı süre zarfında sürekli olarak bazı yollarla gözü terk ederler. Glokom göz içi sıvısını dışarı boşaltmakla görevli kanalların yapısal olarak tıkanıklık oluşması sebebiyle sıvının yeteri derece boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Bu sebeple yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sınırın ölmesine sebep olmaktadır. Bazı diğer hastalarda ise göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması sebebiyle görme siniri aynı şekilde tahrip olduğu görülmüştür. Görme siniri hücreleri öldüğü zaman ise kalıcı görme kaybı oluşmaktadır.

Göz tansiyonu nasıl teşhis edilir?

Göz tansiyonu dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilmektedir. Teşhis yönelik glokomda göz doktoru:
Göz tansiyonu herkeste olabilmektedir. Glokoma bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu erken teşhis etmektir. Görme alanında glokoma bağlı belirgin bir hasar bulunmadıkça hasta bu rahatsızlığın farkına varamaz. Bu sebeple düzenli olarak göz muayenelerinin ve görme alanı gibi ileri tetkiklerin yapılması önem arz eder.

Göz tansiyonu riskini arttıran faktörler

Glokom dünyada milyonlarca insanda görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalık türüdür. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Bu faktörler:
Göz tansiyonu iyileşme

Glokom tanı konulduktan sonra tamamen iyileşip ortadan kaldırılamaz. Fakat birçok durumda uygun tedavi ile başarılı olarak kontrol altında tutulmakta ve görme kaybının ilerlemesi engellenmektedir. Eğer göz tansiyonunuz bulunmakta ise hastalığın tedavisi ve izlenecek yol geri kalan hayatımız boyunca sürekli olarak devam edecektir. Bu sebeple bir aksilik yaşamamak için doktorunuzun izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi aksatmadan uygulamanız gerekir.
" } ] }