{ "title": "Panik Atak Tansiyon", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/panik-atak-tansiyon.jpg", "date": "20.01.2024 22:51:35", "author": "Bilal IŞIK", "article": [ { "article": "Panik atak tansiyonu, insanların yaşadıkları süreç içerisinde, vücut ritmini etkileyen birçok etken vardır bunlardan bir tanesi de panik atak adı verdiğimiz bir nöbet geçirme hastalığıdır.

Panik atak nedir?

Ansızın beklenmedik bir anda, yerde ve zamanda ortaya çıkan yoğun kaygı, bunaltı, sıkıntı ve korku karşıtı bir nöbettir. Bu durumda kişi aklını kaçıracağını, düşüp bayılacağını, felç geçireceğini, öleceğini ve kötü şeylerin olacağını düşünür. Bu yoğun etkisi olan duruma tıp dilinde panik atak denir.

Panik atağın belli başlı belirtileri vardır, bunların başında hormonun aşırı salgılaması sonucu ile oluşur. Hiperventilasyon sebebi ile beynimize az kan gitmesinden ötürü baş dönmesi ve sersemlik hissi görülebilir. Buda bize bayılacakmış gibi bir his verir. Vücudumuzda bitkinlik ve tükenmişlik hissederiz ve terlemeye başlarız. Bu şekilde hissimizin sununda ölüm hissinin yoğun olması, aklını kaybedeceğini ve kontrolünü kaybedeceğini korkularından birinin olması, panik atağın belirtilerindendir.

Kalp hızlanması en temel belirtilerindendir, bazen dakikada 160 ile 200 seviyelerine çıkar. Kalp çarpmasının hızlanması ile çarpıntı da baş gösterir. Panik atakta görülen bu kalp çarpıntısı ve hızlanması genel olarak hastanın kaygı yüklü olmasından kaynaklandığı varsayılıyor. Örneğin hastanın tansiyonu normaldir ama hastaneye girince, hastane ortamının hasta üzerinde etkisi sebebi ile tansiyonu yükselebilir ya da düşebilir. Hatta kişi tansiyonun ölçüleceği zaman, tansiyonunun düşük mü yoksa yüksek mi diye kaygı duyabilir ve bu tansiyon sonucunu farklılık gösterir.

Panik atak tansiyonu diğer tansiyonlarda farlı olarak kişinin çevresel etkilerden etkilenmesi ve beyninin kontrolü kaybetme sonucu ortaya çıkan tansiyonlardadır. Beynimiz bu durumda çok fazla hormonsal etkileşim gördüğünden insan daha önce yaşamış olduğu ya da olmadığı, birbirinden farklı his ve duyguları karmaşık yaşayabilir. Kendimizi sanki rüyadaymış gibi büyük bir şaşkınlık içende, yaşamla yaşamamak arasında bir duygu yoğunluğu yaşarız. Bunun vücudumuzun üzerinde etkilerinden biri tansiyonumuzun yükselmesi ya da düşmesi sayılabilir.

Panik atak hastalarının bazıları, atak sırasında ya da stresi, endişe durumlarında ortaya çıkan hiper tansiyonunun, hastalar tarafından farklı algılanabilir, kendilerinin hiper tansiyon olduklarının zannedebilirler. Hastalar yüksek tansiyon sebebi ile kendilerinin beyin kanaması veya felç olacaklarını sanarak hayatta bazı sorumluluklardan kaçındıkları görülmüştür. Bunlar evlilik, işinde başarı ve sorumluluk almayacaklarını düşünürler.

Panik atak tedavisinde kullanılan oldukça etkili ilaçlar mevcuttur. Genel olarak hastalarının büyük bölümü psikoterapi ve ilaç yardımı, özellikle bilişsel-davranışçı terapi uygulayarak hastanın tansiyon hastası olmadığının, bunun sebebinin panik atak olduğu bilincine getirilerek olumlu adımlar attığı görülmüştür.
" } ] }