{ "title": "Tansiyon Çeşitleri", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/Tansiyon-Cesitleri-18.jpg", "date": "19.01.2024 09:57:27", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Tansiyon çeşitleri; Kan basıncına bağlı olarak durumunu belirleyen tansiyon çeşidi normal tansiyon, yüksek tansiyon ve düşük tansiyon olmak üzere üç adet tansiyon çeşitleri mevcuttur. Çoğunlukla karşılaşılan tansiyon rahatsızlığı yüksek tansiyon ve düşük tansiyonun düşüklüğüdür. Bir kişinin tansiyonu hakkında bilgi verilebilmesi için hem yüksek hem de küçük tansiyonun birbirleriyle olan ilişkisine bakılması gereklidir.

Tansiyon çeşitleri

Normal tansiyon: kişilerin bünyeleri herkese göre farklılık gösterdiği için ilk önce bulun bilinmesi gereklidir. Bu sebepten dolayı herkesin tansiyon değerlerinin ölçümü aynı olmamaktadır. Bu sebepten kişiye tansiyonu hakkında bilgi verildiğinde düşmüş veya yükselmiş olduğundan bahsedebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar kişinin şikâyeti veya hastalığın olmadığı zamanlarda tansiyonu ölçülüp alınan değerlerin bir köşeye not edilmesi gereklidir. Herkesin tansiyon değeri kişilerin bünyesine göre değiştiği doğrudur fakat yine de normal olarak baz alınan tansiyon sınırlarını da ihmal edilmemesi gereklidir.

Tansiyon düşüklüğü (Hipotansiyon)

Tansiyon çeşitlerinin arasında tansiyon düşüklüğünün diğer bir adı da hipotansiyon olarak geçmektedir. Genellikle az rastlanan bir durumdur. Birden oluşan tansiyon düşmeleri, akut kan kayıplarına neden olmuyor ise düşük tansiyonun şikâyetine pek müdahale gerekmez. Yalnızca hafif olarak bünyeye tuz alımı düşük tansiyonu arttırabilmektedir. Kişinin tuzlu ayran tüketmesi yeterli olmaktadır. Düşük tansiyonda en sık görülen belirti kişide oluşan kısa süreli baş dönmeleridir. Yataktan ani kalkmalar ile veya ani hareketler yapıldığında kişide göz kararması, baş dönmesi ve baygınlık görülür. Kişinin vücudundaki kan dolaşımı normal seviyeye gelinceye kadar baş dönmesi devam etmektedir. Düşük tansiyonu olan hastalar anı hareketlerden kaçınması gerekmektedir. Ani gelişen tansiyon düşmesinde kişi sırtüstü yatırılarak ayakları yukarıya doğru kaldırılmalıdır. Bu sayede tansiyonun toparlanması sağlanmaktadır. Fakat şok, kan kaybı veya sıvı kaybında acil tıbbi yardım gereklidir. Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişiler doktor yardımıyla bunun sebebini bulunarak, doğru tedavi uygulanmalıdır.

Yüksek tansiyon (Hipertansiyon)

Diğer tansiyon çeşitlerinden biri de yüksek tansiyon diğer bir adı da hipertansiyon olarak geçmektedir. Yüksek tansiyon tedavisi uygulanmaz ise tehlikeli rahatsızlık olarak bilinmektedir. Günümüzde bu rahatsızlık ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Birçok insanda bulunan bir hastalıktır. Hipertansiyon %95 insanlarda altta bir hastalık olmaksızın oluşur. Bu tansiyona primer hipertansiyon denilmektedir. Geri kalan %5'lik kısım ise tiroit bezi, salgı bezi, böbrek üstü bezi ve aort damarlarında oluşan darlık gibi nedenlerden kaynaklı oluşan seconder hipertansiyon olarak anılmaktadır. Primer tansiyonda ailesel faktörlerden kaynaklıdır. Genellikle sık görüldüğü yaş ortalaması 40-80 aralığındadır. Risk grubunda olan hastalar genellikle hafif kilolu, şeker metabolizması sorunlu olan bayanlardır. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olmadığı anlarda bile düzenli olarak en az yılda bir kez de olsa tansiyon ölçtürülmesi gereklidir. Tansiyon çeşitleri içerisinde tehlikeli olan yüksek tansiyon ihmal edilir ise beyin kanamaları ve kalp hastalıklarına sebep olmaktadır. Hasta tuzu azaltılmalı, aşırı sıcaktan, yorgunluktan ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.
" } ] }