{ "title": "Tansiyon Nasıl Düşürülür", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/tansiyon-nasil-dusurulur.jpg", "date": "21.01.2024 03:24:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tansiyon nasıl düşürülür, tansiyon vücuttaki kanın atardamar duvarlarına yaptığı basınca göre değerlendirilir. Normal değerlerin üzerindeki tansiyon oldukça önemli bir sorundur. Tansiyonun yüksek olması değerlerin 14/9'dan yüksek olduğunda söz konusu olur. İdeal değerler büyük tansiyonda 120 mmHg, küçük tansiyonda 80 mmHg olarak kabul edilir. 130 ve 139 arası, 80 ve 89 arası değerler normal kabul edilirken, 140-160 ile 90-100 arası ilk evre hafif yüksek tansiyon olarak değerlendirilir. Bu değerler 160-180 arasında ve 100-110 arasında orta derecede, 180 ve 110 değerlerinin üstü şiddetli yüksek tansiyon olarak görülür. Doğru değerlere ulaşmak için, günde 3 defa farklı zamanlarda tansiyonun ölçülmesi gerekir. Bunların ortalaması alınmalı ve gerçek değere ulaşılmalıdır. Ayrıca kişinin yaşı, açlık ve tokluğu, psikolojik durumunun tansiyona etki edeceği dikkate alınmalıdır. Doğru şekilde tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Eğer yüksek değerlere ulaşılırsa, bunu düşürmek için bazı önlemler alınmalıdır.

Tansiyonu düşürmek için ne yapılabilir?

Evde yükselen tansiyon durumunda, kollar dirseklere kadar soğuk suyla yıkanmalıdır. Bu sırada ani hareketler yapılmamalı, kollar yavaş yıkanmalıdır. Bu önlem tansiyonun 1-2 derece düşmesine yardımcı olur.

Soğan ve sarımsak halk arasında tansiyonu düşüren besinler olarak bilinir. Bunlardan özellikle sarımsak tansiyonu dengeleyici etki yapar. Bu yüzden soğan ve sarımsak tüketilebilir.

Limon tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Tansiyon yükselirse, limon suyu içilmesi önerilir.

Tansiyonu düşürmek için, tuzsuz ayran içilebilir, yoğurt tüketilebilir. Eğer tuzlu ayran ve yoğurt yenirse, bu tansiyonun yükselmesine neden olur.

Nar suyu ve greyfurt suyu tansiyonu düşürür. Düzenli olarak bu meyve suları taze olarak sıkılıp içilebilir.

1 kâse yoğurt içine 1 tatlı kaşığı toz tarçın ilave edilerek tüketilirse, tansiyonun düşürülmesine yararlı olur.

Tansiyonu yüksek olan kişiler bol miktarda yeşil yapraklı sebze tüketmeli, tatlı yememeli, yağda kızartılmış besinlerden uzak durmalı, hamur işi yememeli, sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, sakatat tüketilmemelidir. Bunların içinde tuz ve yağ oranları yüksektir.

Yemeklerin içindeki tuz azaltılmalı, tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Gerektiği takdirde tuz tamamen kesilmelidir.

Posalı ve lifli besinler mümkün olduğu kadar fazla tüketilmelidir.

Tansiyonun normal seviyede tutulmasını sağlayan en önemli etken alkol ve sigaranın kullanılmamasıdır.

Tansiyonu düşürmek için, her gün düzenli egzersiz yapılmalı, normal tempoda 45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Bu sayede kan dolaşımı, tansiyonun düzenlenmesi sağlanabilir.
" } ] }