{ "title": "Tansiyon Neden Yükselir", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/tansiyon-neden-yukselir.jpg", "date": "19.01.2024 17:49:13", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Tansiyon Neden Yükselir, genellikle pek çok kişi yaşamının bir süresinde tansiyon rahatsızlığıyla karşı karşıya kalarak tansiyonunu ölçtürerek yüksek olduğunu görerek şaşkınlığa uğrar. Kan basıncında rastlanan yüksekliğe ise \"yüksek tansiyon\" veya \" Hipertansiyon\" adı verilir ve bu rahatsızlık kişilerde bazı zamanlar sıkıntıya neden olmadığının yanı sıra bazı durumlarda ise böbrek, beyin ve kalbe zarar vermediyse hiçbir sağlık sorununa sebep olmaz.

Kişide ağrı ve ateş olmadı gibi kendisini de büsbütün sağlıklı hisseden, kendisinin enerjisi ve sağlığıyla gurur duymakta olan bir kişinin, her gün düzenli olarak sürekli belki da yaşamı boyunca ilaç kullanması hiç de kolay değildir. Bir de kullanılan ilaçların bir bölümünün vermiş olduğu yan etkiler ile ilaç tüketmekten kaçınmaları oldukça normaldir. Ancak tüm bu olumsuzlukların yanı sıra tansiyon yüksekliğinin teşhisi, tedavisi ve sürekli kontrolü hakkında gerekli olan bilgilerin hastaya verildiği zaman hastaları sürekli ilaç kullanmaya ikna etmek mümkün olacaktır. Burada kesinlikle unutulmaması gereken çok önemli bir detay ise tansiyon yüksekliği rahatsızlığı nedeni ile alınan önlemler ve tedavi hayat boyunca devam edecektir.

Yüksek Tansiyo Neden Olur?

Tansiyon yükselmesinde özellikle iki öneli faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin ilk sırasında yer alan \"genetik etkenler\" ikincisi ise çevresel olarak adlandırılan etkenlerdir. Bazı farklı genetik rahatsızlıklarda olduğu gibi, belirgin bir bozuk kromozonun tansiyon yüksekliğine sebep olduğu henüz kanıtlanmamış olsa bile birçok farklı genin tansiyon yüksekliğine neden olacağı kanıtlandığı için de böyle durumlara da poligenik adı verilmesinin yanı sıra tam olarak da bu konu bilimsel olarak henüz aydınlatılmış değildir. Ancak şu da bir gerçektir ki yakın derecede kan bağı olan akrabalarımızda, yani baba, anne ve kardeşlerde yüksek tansiyon hastalığı bulunuyorsa sizde de olması yüksek ihtimaldir.

Çevresel etkenler, beslenme tarzı, aşırı stres, fazla kilolar ve bazı kötü alışkanlıklar yüksek tansiyonun meydana gelmesine yardımcı olur. Bu nedenle çevresel faktörlerden kaynaklanan en önemli faktör ise kişinin tükettiği gıdalardır. Yüksek tansiyon hastalarının yaklaşık olarak %90-95'inde tansiyon yüksekliğine sebep olabilecek ortaya çıkmayarak belirlenmemiş bir başka hastalık yoktur. Bu duruma ise birincil primer hipertansiyon adı verilir. Geri kalan hastaların %5-10'ununda ise tansiyon yüksekliği bir hastalığa veya nedene bağlı gelişerek kendini göstermiştir. Bu duruma ise ikincil yani sekonder hipertansiyon adı verilmektedir.

En Fazla Rastlanan İkincil Tansiyon Yükselmesi Neden Olur?
Bu sorunların büyük çoğunluğu girişimsel usullerle ya da ilaç tedavisi sayesinde çözüme kavuşturulabilir. Örnek verecek olursak, böbrek damarlarına kadar ulaşan atar damarın daralması sorununa balon çare olabilir ya da bu durum cerrahi işlemlerle düzeltilmesinin yanı sıra, hipotiroidi veya hipertiroidiii ilaç tedavisiyle iyileştirilebilir. Bu sebeple, genellikle kan basında oluşan yükseklikler ilk olarak belirlendiğinde doktorlar ayrıntılı bir fizik muayene ve hastanın vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda gerekli olan laboratuvar testleri isterler ve tetkiklerin yanı sıra bazı durumlarda ise özel tetkiklere de gerek duyulabilmektedir.

Tansiyon yükselmesine neden olan diğer bir faktör ise kan basıncını tetikleyerek yükselmesini sağlayan ilaçlardır. Depresyon ve romatizma tedavisi için verilen bazı farklı ilaçlar ilk sırada yer alır. Adı geçen bu ilaçlar tansiyonun yükselmesine sebep olabileceğin yanı sıra hipertansiyon tedavisinde alınan ilaçların kişiye vermiş olduğu etkide en aza indirilebilir. Bu durumda tansiyon yüksekliği yaşayan hastalar aldıkları ilaçları kesinlikle doktorlarına bildirmeli ve doktoruna danışmadan farklı bir ilaç kullanmamalıdırlar.
" } ] }