{ "title": "Tansiyon Pnömotoraks", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/tansiyon-pnomotoraks.jpg", "date": "21.01.2024 17:49:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tansiyon pnömotoraks, zamanında teşhis konulmadığı ve tedavi uygulanmadığında meydana gelir. Bunun temelinde yatan etken inspiryumda havanın plevral alana girip buradan ekspiryumda çıkamaması, giderek arttığı için yaralanmış akciğer ve sağlam akciğerle birlikte kalp ve büyük damarlara baskısı bulunmaktadır. Tansiyon pnömotoraks durumunda plevral kavitede olan yüksek basınçla kalbi diğer tarafta toraks boşluğa itmektedir. Bu durum vena kava, sağ ventrilülü ve sağ atriumu baskılar. Sağ ventrikülün doluşu ile kardiyak output kısıtlanır. Akciğerin birinin kollapsı ve diğer akciğerin kompresyonu, pulmoner vasküler rezistansını artırır, sağ ventrikülde boşaltmayı güçleştirir, ardından kardiyak outputu azaltmaktadır.

Tansiyon pnömotoraks belirtileri nelerdir?
Tansiyon pnömotoraks durumunda ne yapılmalı?

Bu durumda hastaya acil bakım yapılmalıdır. Bunun yapılma amacı plevral boşlukta artmış olan basıncın azaltılmasıdır. Bunu yapabilmek için, ABC değerlendirilerek sürdürülür, eğer hasta ABC sürdürülmesini engellemezse favvler veya se mifawler pozisyonu aldırılır. Tansiyon pnömotoraks hastada açık pnömotoraksa dönüştürülmektedir. Bu sayede giren havanın etkilenmiş olan taraftan çıkması sağlanmış olur. Bu etkilenen bölgeye büyük delikli olan bir iğne yerleştirilmesi ve de kompresyon yapılmasıyla sağlanır. Tansiyon pnömotoraks açık pnömotoraks yarasının örtülmesinden sonra meydana geldiyse, örtünün çıkarılmasından sonra plevral boşlukta birikmiş olan basınçlı hava bu yaradan dışarıya çıkar. Tansiyon pnömotoraks durumunda dakikalar bile önemlidir. Bu yüzden yerinde, acilen bu bakımın yapılması hayat kurtarıcı bir müdahaledir.
" } ] }