{ "title": "Tansiyonu Ne Yükseltir", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/Tansiyonu-Ne-Yukseltir-33.jpg", "date": "21.01.2024 02:32:11", "author": "Tolga Yaşar", "article": [ { "article": "Tansiyonu ne yükseltir, Hipertansiyon ya da yüksek kan basıncı olarak adlandırılan yüksek tansiyon, birçok çevresel etken ve beslenme bozukluğu ile orantılı olan bir rahatsızlıktır. Özellikle tuz tüketim miktarının fazla olması ve sigara gibi alışkanlıklar yüksek tansiyonun önemli nedenlerindendir. Hipertansiyonun başlıca nedeni kandaki sodyum miktarının artarak birikmesidir. Sodyum bilindiği üzere tuzun yapı taşıdır ve kanda bulunur. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının tükettikleri gıdalarda olabildiğince az yağ ve tuz bulunmalıdır.

Tansiyonu ne yükseltir, hangi besinler bunda etkilidir

Sofra tuzu: Sofra tuzu yüksek tansiyona neden olan gıdalar listesinde bulunmaktadır. Sofra tuzunda bulunan sodyum aşırı tüketilmesi durumunda kanın yoğunluğunu artırarak damarların baskıya uğramasına ve bu baskıda yüksek tansiyona sebep olur. Bu durum yüksek tansiyon hastalarının ciddi durumlarda kalbine de zarar verebilir. Ayrıca tuz vücudun daha fazla su tutmasına neden olur. Bu durumdan damarlar, beyin, böbrekler ve kalp olumsuz etkilenir. Üzerlerine normale göre daha fazla yük biner ve biriken su kan basıncını maksimuma çıkartır. Bu yüzden kişilerin tuzu mümkün olduğunca dengeli ve az tüketmesi gerekir.

Fast food: Fast food ürünleri sayısız hastalıklara neden olmakla beraber yüksek tansiyonu da başlıca etkileyen yiyeceklerdir. Bu yiyecekler aşırı yağlı besin değeri düşük ve sindirilemeyen yapıya sahip oldukları için damar tıkanıklarına ve bu tıkanıklar da yüksek tansiyona neden olur.

Soda: Soda alkolsüz olup içerdiği asidik bileşenler nedeni ile hipertansiyonu doğrudan etkiler. Ancak düşük kalorili ve asidik özelliği az olan sodalar hipertansiyon riskini ortadan kaldırır. Yüksek tansiyon hastaları bu sodaları tüketmeli veya diğer sodaların içerisine limon atarak tüketmeleri gerekmektedir. Limon sodanın karbonlaşmasını sağlayacağı için bu şekilde tüketilmelidir.

Alkol: Tansiyonu ne yükseltir sorusunun bir diğer cevabı ise alkol. Alkol beraberinde getirdiği birçok hastalık gibi yüksek tansiyona da ne olmaktadır. Aşırı alkol tüketimi kan basıncını aşırı yükselterek kan damarlarının duvarlarına zarar verir. Bu yüzden yüksek tansiyon hastası iseniz alkol tüketmemelisiniz.

Kırmızı et: Tüketimine dikkat edilmesi gereken önemli bir besindir. Doğru şekilde pişirilmesi önemlidir. İçerisinde etin kendi yağı ve bulanan bazı bileşenler yüksek tansiyona neden olmaktadır. Abartmayacak şekilde tüketilmesi sorun teşkil etmez.

Şeker: Yüksek tansiyon için önemli ve hayati bir yapıya sahiptir. Şeker yapısı gereği kanın yoğunluğunu arttırdığı için kan basıncını önemli şekilde artırarak yüksek tansiyona neden olur. Mümkün olduğunca tüketilmemesi gereklidir.

Turşu: Turşular hazırlanırken salamuraya yatırılır. Bu salamura sıvısı içerisinde yüksek oranda tuz içerir. Turşu bu suyun içerisindeki tuzu çektiği için tuz bakımından çok zengindir ve yüksek tansiyon için oldukça az miktarda tüketilmesi gerekir.
" } ] }