{ "title": "Yüksek Tansiyon Beslenme", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/yuksek-tansiyon-beslenme.jpg", "date": "22.01.2024 00:55:32", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Yüksek Tansiyon Beslenme, günümüzde dünya genelinde başlıca rahatsızlıkların başında yer alan yüksek tansiyon dünya nüfusunun 1/4'ünde bulunan rahatsızlıktır. Yüksek tansiyon aralıkları genel olarak en çok tehlikeli aralıktır. Tansiyon aralıkları genel olarak kan basıncı ile ilgili olduğundan tansiyonun çok yüksek olması durumunda kan basıncının yüksek olmasından dolayı damarlarda patlama ve kalp sorunları gerçekleşir. Damar patlaması özellikle beyin bölgesinde bulunan damarların patlaması diğer adı ile beyin kanaması gerçekleşir. Bundan dolayı yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanların çok dikkatli olması gerekmektedir. Tansiyon değerlerinin yükselmesinin başlıca sebepleri genel olarak beslenme ve strese dayalıdır. Üzüntü ve stresten kesinlikle uzak durulmalıdır. Bir diğer önemli tedbir ise beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Yüksek tansiyon beslenme, tansiyon hastaları için çok önemlidir. Bizde sizler için günlük olarak beslenmenizde alınması gereken besinleri yani tansiyon düşürücü olan besinleri ayrı kategorilerde açıklayacak olursak;

Sebzeler; genel olarak içeriğinde bulunan bol liflerden kaynaklı olarak yüksek tansiyon dışında birçok hastalıklarda etkilidir. Yüksek tansiyon hastaları genel olarak direkt olarak tansiyonu düşürücü sebzeleri tüketerek tansiyon değerlerinin yüksek olmasını önleyebilirler. Fakat belirtmek gerekirse tüm sebzeler için tek kaide sebzelerin çiğ veya haşlanmış olarak tüketilmesi gerekir. Kesinlikle kızartması yapılmamalıdır. Yüksek tansiyon olan hastalar genel olarak sebzelerde ağırlıklı olarak brokoli, patates, kabak, domates ve ıspanak türü sebzeleri bolca tüketmelidir.

Meyveler; genel olarak aynı şekilde sebzeler gibi bol miktarda lif içerdiğinden yalnızca tansiyon hastalıkları için değil birçok rahatsızlıklarda etkilidir. Yüksek tansiyon beslenme de tüketilen meyvelerin oldukça önemli yararları mevcuttur. Tansiyon hastalarının, tansiyonlarını kontrol altında tutmak için gerekli meyveleri alarak tansiyon değerlerin yükselmesine mâni olabilirsiniz. Genel olarak tansiyonu düşürücü meyveler arasında, muz, turunçgiller, elma, çilek, kavun ve şeftali gibi meyveleri tüketerek tansiyon değerlerinizin yükselmesine izin vermeyebilirsiniz. Yüksek tansiyon meyvelerde bir diğer önemli husus meyve sularını kendiniz sıkarak hazırladığınız takdirde kesinlikle içine şeker atmamalısınız. Sıktığınız meyve sularını sade olarak tüketiniz.

Süt ve Süt Ürünleri; genel olarak içerdiği zengin kalsiyumdan dolayı, tansiyon rahatsızlığı ile aynı zamanda kalp ve damar rahatsızlıkları sorunlarını da ortadan kaldırır. Gerekli miktarda süt ve süt ürünlerini tüketerek tansiyon değerlerinizi koruyabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken tek husus tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin kesinlikle yarım yağlı veya tam yağsız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tahıllar ve Baharatlar; genel olarak doğru kullanıldığında tansiyon değerlerini bir diğer düşürücü nitelikte olan besinlerdir. İlk olarak tam tahıllarda tüketilmesi gereken besinler kepekli ekmek, esmer pirinç yulaf ve arpa gibi tahılları tüketerek tansiyon değerlerinizi aşağılara çekebilirsiniz. Fakat belirtmek gerekirse kepekli ekmek yerine normal beyaz un ve karbonat gibi ürünler de aynı şekilde tansiyonu yükselten tahıllar arasındadır. Bundan dolayı, kesinlikle hayatınızda beyaz unu ve şekeri çıkarmalısınız. Bir diğer önemli husus ise baharatlarda ise yapmanız gereken hayatınızdan tuzu çıkarmaktır. Tuzu hayatınızda çıkarmak elbette ki zor olacaktır. Bundan dolayı uzmanlar tuz yerine yemeklere baharat ürünlerini kullanmalarını önermektedir. Baharatlar genel olarak tansiyon değerlerinizi aşağılara çekmektedir.
" } ] }