{ "title": "Yüksek Tansiyon", "image": "https://www.tansiyon.gen.tr/images/yuksek-tansiyon(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:20:13", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Yüksek Tansiyon, Vücudumuzdaki kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden daha fazla olmasına yüksek tansiyon ismi verilmektedir ve yüksek tansiyonun bir diğer adı da hipertansiyondur. Yüksek tansiyon önemli bir sağlık sorunu olup, ülkemizde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlığın tedavi edilmemesi durumunda ise kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç geçirilmesi, böbrek yetmezliği ve hatta körlük gibi başka önemli hastalıklara da sebep olabilmektedir. Baş dönmesi ya da ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift ya da bulanık görme, burun kanaması ve kalp atışlarının düzensiz olarak seyretmesi yüksek tansiyon hastalarında en sık görülen belirtiler arasında olmaktadır.

Yüksek Tansiyon Tanısı ve Belirtileri: Yüksek tansiyon tanısını koymak için kan basıncı ölçülerek sistolotik değerine, yani kalbin kasılması esnasında kalpten damarlara atılan kanın damar duvarına yaptığı basınca ve diastolotik değerine yani, kalp gevşediği zaman atar damar duvarındaki basınca bakılmaktadır. Tanı koyabilmek için bu değerlerden bir tanesinin yüksek çıkması yeterli olmaktadır. Bunun yanı sıra, tek seferlik bu değerlerin fazla çıkmış olması, kişide yüksek tansiyon olduğu anlamına gelmemektedir. Endişe ve gerginlik gibi sebepler de kişinin tansiyonunun yükselmesine sebep olabilmektedir. Kişinin yüksek tansiyonunun olup olmadığının anlaşılması için ayda bir kez tansiyonunu ölçtürmesi gerekmektedir. Ayrıca hipertansiyon tanısı koyulmuş bazı hastalarda yeterli süre izlenmemesi sonucunda yanlış tedavi uygulanabilmektedir ve bu duruma yalancı hipertansiyon adı verilmektedir.

Yüksek tansiyonun çok yüksek düzeylere erişmemiş ise hiçbir belirtisi bulunmamaktadır ve bu sebeple de düzenli olarak kontrolden geçilmesi önemli olmaktadır. Yüksek tansiyonun çok yüksek düzeylere erişmesi durumunda ise yukarıda saydığımız belirtiler görülmektedir. Kendini açık etmeyen hipertansiyon vücuda zarar vererek, geri dönüşü olmayan çok ciddi, hatta ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilmektedir. Yüksek tansiyonun vücuda verdiği zararlardan bazıları şunlardır;
Herkes tansiyon ölçümü yaptırmalıdır. Özellikle de ailede tansiyon hastası mevcut olanlar, 40 yaşının üzerinde bir yaşa sahip olanlar, aşırı kilolu olanlar, hamileler ve şeker hastaları mutlaka ayda bir kez yüksek tansiyon ölçümü yaptırmalıdır, çünkü bu kişilerde yüksek tansiyon görülme olasılığı daha fazladır.

Yüksek Tansiyon Nedenleri: Yüksek tansiyonun görülmesinin en önemli iki etkeni genetik ve çevresel faktörlerdir. Birinci derece akrabasında hipertansiyon rahatsızlığı bulunan bir kişinin hipertansiyon hastası olma olasılığı yüksektir. Ayrıca, stres, tüketilen besinler ve fazla kilolu olma gibi durumlarda bu rahatsızlığın oluşmasında etkendir. Bunun yanı sıra, kan basıncının yükselmesine sebep olabilecek bazı ilaçlar, özellikle de bazı romatizma ve depresyon ilaçları da mevcuttur. Bu sebeple de yüksek tansiyon hastası olan kişilerin bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunun aniden çıkması durumunda hastaya, tansiyon için iyi gelmesi açısından musluk suyu ile ellerinin kol ve ayaklarının yıkanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, limon, nar suyu, greyfurt suyu, sarımsak, kekik, tuzsuz ayran ya da yoğurt yüksek tansiyonu olan hastalara iyi gelen besinlerdendir.

Tuz, kafeinli içecekler, alkol, margarin, şeker ve kolalı içecekler ise yüksek tansiyon hastaları için önerilmeyen besinler arasındadır. Ayrıca, düzenli olarak yapılan egzersiz ve yürüyüş de yüksek tansiyon hastaları için fayda sağlayabilmektedir. Egzersiz yaparken göğüs ağrısı, baş dönmesi ya da bayılma, nefessiz kalma, kol ya da çenede ağrı, kalp ritminde bozulma ya da aşırı yorgunluk hissedilmesi halinde ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
" } ] }